+90 501 073 77 12

Tazminat Davasında Kazanılan Para Nasıl Alınır?

Tazminat Davasında Kazanılan Para Nasıl Alınır?

Tazminat Davasında Kazanılan Para Nasıl Alınır?… Tarafımıza en sık sorulan sorulardan birisi de dava sonucunda elde edilen tazminatların davalı taraftan veya aleyhine tazminata hükmedilen taraftan nasıl tahsil edileceği hususudur. Uzun yıllar uğraştınız ve dava sonucunda mahkeme sizin lehinize karar verdi ve şimdi de sıra mahkeme tarafından hükmedilen bu alacağı tahsil etmeye geldi. Bu durumda yapılması gereken şeyler hakkında sizlere birkaç bilgi vermek istiyoruz. Bunlardan en sık tercih edilen yöntem olarak icra takibi başlatılması yer almaktadır. Ancak bazıları icra takibi başlatmak yerine öncesinde ihtarname göndererek alacağının belirli bir tarihe kadar ödenmesini, aksi halde aleyhine icra takibi başlatılacağını belirten bir ihtarname göndermektedir. İşte bu yazımızda tazminat davasında kazanılan paraların nasıl tahsil edilebileceği hususu ile ilgili sizlere bilgilendirme yapmak istiyoruz.

İhtarname Gönderilerek Süre Verilmesi

Konumuzda anlatmış olduğumuz durumlar sadece kesinleşmiş mahkeme kararını kapsamaktadır. Yani bütün kanun yolları kullanılmış, dolması gereken süreler dolmuş ve mahkeme kesin olarak alacağınız olduğuna hükmetmiştir. İşte bu durumda öncelikle uzlaşı yöntemi denenebilir. Uzlaşı yöntemi dediğimiz yöntem ise genellikle karşı tarafa ihtarname gönderilerek (Genelde noterler aracılığıyla yapılması tercih edilmektedir.) söz konusu mahkeme ilamında yazan kalemlerin ödenmesi için belirli bir süre verilebilir. Ancak ihtarname çekmek zorunlu değildir. Nitekim, mahkeme kararı eğer kesinleşmişse ihtarname çekilmesine bile gerek kalmamakta, ilamlı icra takibi yoluna başvurulabilmektedir. Ancak kesinleşmiş mahkeme kararı olmasına rağmen yine de alacağını tahsil etmek isteyen kişilerin öncelikle karşı tarafa ulaşması, ona borcunun olduğunu ihtar etmesinin etik olacağı görüşündeyiz. Gerçi şu husus da var ki mahkeme kararının kesinleşmesi için karşı tarafa Tebligat Kanununa göre bir tebligatın ulaşmış olması gerekiyor. Bu nedenle karşı tarafın bu borçtan haberdar olmaması çok da mümkün değildir aslında. Bu durumda genellikle uzlaşmacı yaklaşan kişilerin öncelikle alacağını tahsil etmek için ihtarname gönderdiği görülmektedir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi ihtarname gönderilmesi mutlaka ama mutlaka şart değildir. Doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.

Alacağın Tahsili için İlamlı İcra Takibi Başlatılması

Mahkeme kararı sonucunda elde edilmiş bir tazminatın tahsil edilebilmesi için genellikle alacağın tahsili için ilamlı icra takibi başlatılması tercih edilmektedir. Yasal olarak mahkeme kararı kesinleştiyse doğrudan icra takibi başlatabilirsiniz. İcra takibi dediğimizde sadece para alacaklarını kapsamaz. Örneğin bir tahliye talepli icra takibi neticesinde evi tahliye ettirmek için de icra takibi başlatabilirsiniz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki icra takibi başlatması ve özellikle icra takip talebi formunun doldurulması belirli kalıplarla yapılmaktadır. Hukuk bilgisi olmayan bir vatandaşın icra takibi başlatması halinde bazı hak kayıpları gündeme gelebilir. Bu nedenle işi bilen bir avukattan ilamlı icra takibi başlatılması konusunda hukuki destek alınması gerekmektedir.

Karşı Taraf, İcra Takibi Göndermenize Rağmen Ödeme Yapmazsa Hukuki Olarak Ne Yapılmalıdır?

Bütün bu ihtar ve icra takibine rağmen karşı taraf bir türlü ödeme yapmazsa İcra dosyasına haciz gönderilmeli, eğer borçlunun üzerine kayıtlı taşınır veya taşınmaz herhangi bir malvarlığı tespit edilirse bunlar üzerine haciz konulmalı, eğer haciz konulan mal taşınır ise yakalama çıkartılmalı ve söz konusu taşınır mal sattırılarak tahsil yoluna gidilmeli, taşınmaz ise satış talebinde bulunularak icra kanalı aracılığıyla satışı talep edilmelidir. Tabi bütün bu süreç maliyetli bir süreçtir ve ödenmesi gereken pek çok harç ve vergi ile karşılaşılabilir. Yine daha kolay olması açısından eğer borçlu çalışıyorsa, almış olduğu maaşın çeyreğine haciz konulabilir veya maaş hesabı hariç olmak üzere banka hesaplarında bulunan paralar istenebilir. Bütün bu süreçleri bir avukata danışarak daha detaylı olarak öğrenebilmeniz ve süreçte ilerleme sağlayabilmeniz mümkündür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp