+90 501 073 77 12

Çorum Tapu Davalarına Bakan Avukat

Çorum Tapu Davalarına Bakan Avukat

Çorum Tapu Davalarına Bakan Avukat… Çorum’da en çok karşılaşılan tapu davaları dediğimizde aklımıza gelen davalar genellikle mirastan kaynaklı tapu davaları olup, bunların yanında izale-i şüyu dediğimiz ortaklığın giderilmesi davaları ve muvazaa nedeniyle tapu iptal ve tescil davaları yer almaktadır. Bu davaların her biri teknik bilgi ve tecrübe gerektirmekte olup mutlaka alanında iyi bir avukat ile görüşmeniz sizlere dava takibi ve sürecin hızlıca sonuçlandırılması açısından önem taşıyacaktır. Çorum ilinde ve ilçelerinde herhangi bir tapu uyuşmazlığı ile karşılaşmış olduğunuz zaman yapmanız gereken ilk şey avukatınıza danışmak ve sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bu makalemizde kısaca Çorum’da en sık görülen tapu davaları, tapu davası açma süreci ve hukuki aşamaları, tapu davalarındaki zaman aşımı süreleri ve avukatlık ücretleri hakkında bilgi paylaşımında bulunacağız. Hukuk büromuz 2019 Çorum/Merkez’de kurulmuş olup daha çok tapu davaları ile ilgilenmektedir. Tapu davası açmadan önce müvekkillerimizin bilmesi gereken hususları özetlemek ve sizlere rehberlik edeceğini düşündüğümüz konuları bu yazımızda sunacağız.

Mirastan Kaynaklanan Tapu Davaları

Mirastan doğan tapu davaları, mirasçıların tapudaki haklarını hukuki güvence altına almak için açtıkları davalar arasındadır. Miras bırakan kişinin vefatıyla birlikte mirasçılar arasında tapu paylaşımı konusunda çeşitli uyuşmazlıklar görülebilmektedir. Bu tür uyuşmazlıklar, miras sonrası mülkiyet hakkını korumak ve kanuni şekilde paylaşım tesis etmek amacıyla açılmaktadır.

Çorum Tapu Davalarına Bakan Avukat

Mirastan kaynaklı en sık görülen davalar arasında tenkis davaları, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu davaları), veraset ilamına dayalı tapu davaları ve tapu iptal ve tescil davalarını saymak mümkündür.

Tapu davalarının açılmasında genel olarak yapılması gereken şey öncelikle mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesi, söz konusu taşınmaz üzerinde sizin resmi olarak mirasçı olduğunuzu gösterir belgeler arasında yer almaktadır. Mirasçılık belgesini aldıktan sonra tapu kayıtlarının incelenmesi ve hissedar sayısının tespit edilmesi gerekmektedir. Akabinde açacağınız dava her neye ilişkin ise alanında uzman bir avukat eşliğinde mahkeme sürecini başlatmanız ve mahkeme sonuçlandıktan sonra da ilamın yerine getirilmesini istemeniz gerekmektedir.

Tapu davaları uzun süren, ancak hak sahibinin hakkına tam anlamıyla kavuşmasını sağlayan davalar arasında yer almaktadır. Mirastan doğan tapu davalarının zamanaşımı süreleri farklılık gösterebilmektedir. Örneğin ortada muvazaalı bir işlem var ise hak sahipleri herhangi bir zamanaşımı süresine tabi tutulmadan muvazaa nedeniyle tapu iptali davası açabileceklerdir. Tenkis davalarında ise durum farklı olup tenkis davası, miras bırakanın saklı paylarını zedeleyen paylaşımların mahkeme tarafından tespit edilerek davayı açan kişinin miras hakkının korunmasını sağlamaktadır.  Mirasçılar, saklı paylarının zarar gördüğünü fark ettikleri andan itibaren bir yıl içinde tenkis davası açabilirler. Ancak, bu hak her koşulda sınırlıdır; vasiyetnameye dayalı işlemlerde vasiyetnamenin açılmasının, diğer tasarruflarda ise mirasın resmen açılmasının üzerinden on yıl geçmesiyle dava açma hakkı sona erer. İzale-i şüyu (Ortaklığın giderilmesi) davalarında ise kanun koyucu herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre öngörmemiştir. Çorum tapu davalarına bakan avukat arıyorsanız ve mirastan kaynaklanan tapu davaları hakkında sorularınız var ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tapuda Muvazaa Nedeniyle Açılan Davalar

Muvazaa yani bir diğer adıyla danışıklı işlem dediğimiz olay, tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla yaptıkları, gerçekte geçerliliği olmayan hukuki işlemlere denilmekte olup, kanun koyucu bu durumda hak kaybına uğraması muhtemel olan tarafa dava açabilme hakkı tanımıştır. Örneğin, bir kişi mirasçılarını miras hakkından mahrum bırakmak için taşınmazını bir yakınına veya güvenilir birine satış gibi göstererek devredebilir, ancak aslında bu bir satış değil, bağıştır. Bu işleme muvazaalı işlem denilmektedir.

a) Muris (Miras Bırakan) Muvazaası Davası: Miras bırakanın, diğer mirasçıların haklarını onlardan mahrum bırakmak için taşınmazını üçüncü bir kişiye devretmesi durumunda diğer mirasçılar tarafından açılan davadır. Burada amaç, tapunun iptali ve taşınmazın gerçek mirasçılara devredilmesini sağlamak olup herhangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir.

Çorum Tapu Davalarına Bakan Avukat

b) Satış Görünümlü Bağış (Bağış Muvazaası) Davası: Bazı kişiler, mal varlıklarını üçüncü kişilere veya belirli mirasçılara satış gibi göstererek devredebilir, ancak aslında bir bağış söz konusudur. Bu durum, miras hakkını ihlal ettiği için tapu iptali davası açılabilir.

c) Mal Kaçırma (Malvarlığını Başkasına Geçirme) Davası: Bir borçlunun, alacaklılarından mal kaçırmak amacıyla tapuda yetkisi olmadığı halde sahte işlemler yapması da muvazaa kapsamına girer. Bu gibi durumlarda, alacaklılar da tapu iptali davası açabilir. Bu dava genellikle tapu iptali ve tescil davası olarak açılır ve işlemden menfaat sağlayan kişilere karşı yöneltilir. Bu dava malı devralan kişiye, malın yeni sahiplerine veya miras bırakanın ölmeden önce yaptığı hileli işlemlerden yararlanan kişilere karşı açılabilmektedir. Saklı pay sahibi olsun veya olmasın, tüm yasal mirasçılar bu davayı açabilir.

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu Davaları)

Çorum Tapu Davalarına Bakan AvukatÇorum İzale-i Şüyu (Ortaklığın Giderilmesi) Avukatı başlıklı yazımızda da daha önce izah etmiş olduğumuz üzere ortaklığın giderilmesi davası, birden fazla kişinin paylı veya elbirliği mülkiyetine sahip olduğu taşınır ya da taşınmaz malın ortaklık ilişkisine son verilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Bu davayı açmak isteyen paydaş tek başına da bu davayı açabilmektedir. Mahkeme ortaklığın nasıl gidereceğini belirlerken iki durum söz konusu olmaktadır. Birincisi eğer söz konusu taşınır ya da taşınmaz elverişli ise aynen taksim (fiili bölüşme) yoluyla giderilebileceği gibi en sık rastladığımız satış yoluyla giderme (açık artırma usulü) türüyle de giderilebilmektedir. Mahkemeler hangisini uygun görürse ortaklığın giderilmesi de o şekilde gerçekleşmektedir.

✅ İzale-i Şüyu (Ortaklığın Giderilmesi) davası paydaşlık sürdüğü sürece her zaman açılabilir.
✅ Dava esnasında paydaşlar aralarında herhangi bir anlaşma yaparlarsa bu şekilde de ortaklığı sona erdirebilmektedirler.
✅ Mahkeme, davanın açıldığı esnadaki haline göre karar verir. Mahkemece söz konusu taşınır veya taşınmaz üzerinde keşif tesis edilir ve bilirkişi raporu hazırlanır.
✅ Dava sürecinde taşınmazın kullanımıyla ilgili geçici tedbirler (örneğin kira gelirinin paylaştırılması) de talep edilebilir.

Tapu Davaları Avukatlık Ücretleri

Tapu uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalarda avukatlık ücretleri çeşitli şekilde belirlenebilmektedir. Avukatlık ücretini belirleyen faktörler arasında dava konusu taşınmazın değeri, davanın karmaşıklığı ve süresi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gibi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Avukatın o dava için harcayacağı emek ve mesai de göz önünde bulundurularak genellikle oransal bir ücret (yüzdelik pay) belirlenmektedir. Yapacağınız anlaşmaya göre avukatınız, taşınmazın değerinin belirli bir yüzdesini talep edebilir. Dava sürecinde mahkeme harçları, bilirkişi ücretleri ve keşif masrafları da müvekkil tarafından karşılanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM

  1. Gece dedi ki:

    çok bilgili başarılı bir yazı olmuş

  2. Hzr dedi ki:

    Allah kolaylık versin

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp