+90 501 073 77 12

Gerekçeli Karar Nedir?

Gerekçeli Karar Nedir?

Gerekçeli Karar Nedir?… Gerekçeli karar, bir mahkemenin somut olay ile ilgili vermiş olduğu, dosya kapsamındaki mevcut deliller ve ilgili mevzuatlar kapsamında mahkemece yazılan ve taraflara tebliğ edilen karardır. Bir davada duruşma esnasında hakimin tek tek olayları inceleyip hangi olayın hangi nedene dayandığını zapta geçirmesi söz konusu olamaz. Ancak karar duruşmasından sonra ortalama 1 ay içerisinde hazırlanıp hukuk davalarında talep halinde taraflara tebliğ edilen karara gerekçeli karar denir. Gerekçeli kararda, tanık anlatımları, ilgili mevzuatlar kapsamında somut olayın çözüme kavuşturulması ve kararın hangi nedenle verildiği yazılır. Ayrıca var ise bir üst mahkemeye taşınabileceği bilgisi verilir. Gerekçeli karar, bir davanın karar metnidir diyebiliriz. Gerekçeli kararda tarafların sunmuş olduğu deliller ayrıntılı olarak incelenir, tanık beyanlarına yer verilir, tanık beyanlarının haricinde mahkemeye taraflarca sunulan deliller ile ilgili değerlendirme yapılır ve en son kısımda ise davanın kabul edilip edilmediği, vekalet ücretinin ve yargılama masraflarının hangi tarafa hükmedildiği konusunda ayrıntılı bilgilendirme yapılır.

Hukuk davalarında kural olarak taraflarca getirilme ilkesi mevcut olduğundan gerekçeli kararın tebliği taraflarca istenir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra süreler işlemeye başlar. Yani bir üst mahkemeye taşıyıp taşımayacağınız konusunda hızlı hareket etmeniz gerekecektir. Nitekim tebliğ ile birlikte süreler başlayacağından süreleri kaçırmanız durumunda hak kaybına uğramanız mümkün olabilecektir. Bu nedenle bir davayı üst mahkemeye taşıyıp taşımama konusunda yasal süresi içerisinde karar vermeniz çok önemlidir. Eğer kararı üst mahkemeye taşıyacaksanız gerekçeli kararda belirtilen mahkemeye hitaben üst mahkemeye itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz.

Ceza davalarında ise hakim tarafından re’sen araştırma ilkesi mevcuttur ve bu nedenle gerekçeli karar tarafların talebine bağlı olmaksızın taraflara tebliğ edilir. Aynı zamanda ceza davalarında daha çok süreler tefhim ile başlamaktadır. Yani karar duruşmasından itibaren sürelerin başladığı bilinmektedir. Bu nedenle karar duruşmasında belirtilen süreler mutlaka not alınmalı ve varsa itirazlarınızı süresi içerisinde yapmalısınız. Ceza davalarında yerel mahkeme tarafından duruşmada verilen kararlar için tefhimle itiraz süreleri başlayacağı için duruşmadan çıkar çıkmaz mutlaka süre tutum dilekçesi vermenizi önermekteyiz.

Özetlemek gerekir ise gerekçeli karar, bir mahkemenin vermiş olduğu ve olayın muhtevasının detaylıca açığa kavuşturulduğu kararlardır diyebiliriz. Bu kararlar dikkatli bir şekilde okunmalı, eğer itirazlarınız var ise süresi içerisinde yapmalısınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp