Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?… Anlaşmalı boşanma davaları, kısa sürmesi nedeniyle boşanmaya karar veren eşler arasında akla ilk gelen dava türüdür. Bilindiği üzere çekişmeli boşanma davaları uzun yıllar sürmektedir. Ancak anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürelerde tamamlanabilmektedir. Mahkemelerin yoğunluğuna göre değişebilmekle beraber özellikle küçük şehirlerde veya ilçelerde anlaşmalı boşanma davaları birkaç hafta içerisinde karara bağlanabilmektedir. Ancak yine de anlaşmalı boşanma davaları kişinin hayatını derinden etkileyecek davalar olması nedeniyle çok dikkatli bir şekilde açılması gereken davalardandır. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar mahkemeye gitmeden önce kendi aralarında bir protokol hazırlar.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Değinilmesi Gereken Hususlar
- Maddi – manevi tazminat miktarları: Taraflar anlaşmalı boşanma sürecinde de birbirlerinden maddi-manevi tazminat isteyebilirler. Eğer taraflar birbirlerinden herhangi bir maddi-manevi tazminat talep etmeyeceklerse bu hususu hazırladıkları protokolde belirtmeleri gerekir.
- Ziynet eşya: Kadına ait ziynet eşyalarının akibetinin ne olacağı belirtilmelidir.
- Mal paylaşımı: Evlilik birliği süresince edinilen malların kimde olacağı taşınır ve taşınmazların durumu vb. konular da yine var ise bu protokolde belirtilmelidir.
- Velayet: Müşterek çocukların kimde kalacaklarına ilişkin tarafların ortak bir noktaya ulaşması ve bu durumu da protokole dökmesi gerekir.
- Nafaka: Çocuklar için ödenecek iştirak nafakası veya kadının çalışamaması nedeniyle erkek tarafından kadına ödenecek yoksulluk nafakası gibi nafaka türleri de mutlaka belirtilmelidir.
- Diğer Hususlar: Yargılama giderlerini kimin ödeyeceği vb. konular ile ilgili eklemek istediğiniz özel diğer hususlar yine anlaşmalı boşanma protokolünde detaylıca belirtilmelidir.
Uygulamada taraflar genellikle anlaşmalı boşanma protokollerini kendileri hazırlamakta ve eksik hazırlamaktadırlar. Herhangi bir hak kaybına uğranmaması veya anlaşmalı olarak açacağınız davada hakimin davanızı reddetmemesi için mutlaka protokolün bir avukat aracılığıyla hazırlanmasını tavsiye etmekteyiz. Elbette kendiniz de hazırlayabilirsiniz ancak şunu unutmamak gerekir ki protokolde eksik bir hususun yer alması geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Duruşmasında Hakimin Soracağı Sorular
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar sorusuna şu şekilde yanıt verebilmek mümkündür. Bilindiği gibi anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraf mahkemeye öncelikle anlaşmalı boşanma iradesine yönelik bir dava dilekçesi verir. Ardından taraflar ortak bir metin (protokol) üzerinde anlaşarak bunları imzalarlar. Daha sonra mahkemece verilecek olan duruşma günü her iki taraf da hazır bulunur. Bu kısım önemlidir. Eğer “Sadece anlaşmalı boşanma protokolünü imzalayayım, ben mahkemeye gelmesem de olur.” gibi bir düşünceye kapılırsanız yanılırsınız. Anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafın da mahkemece verilecek günde hazır olması ve boşanma iradelerini hakime teyit etmeleri gerekir. Hakim anlaşmalı boşanma davalarında tarafları son kez sulhe teşvik edecektir. Taraflar sulh olmak istemezlerse bu durumda hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolünü mahkeme huzurunda kabul etmeleri istenir. Eğer taraflar evet boşanma protokolündeki maddeleri kabul ediyoruz derlerse bu durumda davanın kabulüne karar verilerek duruşma tamamlanır. Duruşma tamamlandıktan sonra gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir, taraflar gerekçeli kararın taraflara tebliğinden sonra herhangi bir itirazda bulunmazlarsa dava kesinleşir. Taraflar bu süreyi azaltmak için istinaftan feragat dilekçesi de verebilirler.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN