Çorum İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Avukatı
Çorum İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Avukatı… İzale-i Şuyu yani bir diğer ismiyle Ortaklığın Giderilmesi davaları, genel olarak muristen intikal etmiş olan malların mirasçılar arasında paylaşıldıktan sonra mirasçıların kendi paylarını satmak istediklerinde bazı mirasçıların buna karşı çıkması durumunda sıklıkla görülmektedir. Bu durumda ilgili taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak olan “Ortaklığın Giderilmesi” davası ile hak sahipleri arasındaki mallar paylaştırılacak ve devlet kanalıyla satılacaktır. “Ortaklığın Giderilmesi” davaları teknik açıdan zor davalar olması nedeniyle mutlaka bir avukat aracılığıyla açılması gerekmektedir. Bu davalar ortalama olarak 1 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Eğer herhangi bir itiraz olmazsa dava sonucunda ortaklığın giderilmesine karar verilmesi durumunda ilgili taşınmaz satışa hazır hale gelecektir. Bu durumda taraflar satış için gerekli olan harç ve masrafları da yatırdıktan sonra gerekli bilirkişi raporları da alındıktan sonra ihale günü kararlaştırılacaktır. İhale işlemlerinin bitmesinden sonra ise elde edilen para, hissedarları oranında bölünecek ve hissedarlara hisseleri oranında eşit olarak dağıtılacaktır. Ortaklığın giderilmesi davalarının işleyiş süreci en genel haliyle bu şekildedir.
Ancak bazı durumlarda söz konusu taşınmazın üzerinde çeşitli rehin hakları, ipotek gibi sınırlı ayni haklara da rastlamak mümkündür. Bu durumda eğer ilgili taşınmazda ipotek var ise banka da taraf olacağından bankanın da satılan değer üzerinden belirli oranda pay sahiplerinin hakkına el koyma imkanı mevcuttur. Ancak herhangi bir rehin veya ipotek yok ise yukarıda da belirttiğimiz gibi hissedarlar arasında eşit olarak paylaşıma geçilecektir.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Masrafları Nelerdir?
İzale-i Şüyu yani ortaklığın giderilmesi davalarında davacı bütün masrafları yatırmak zorundadır. Örneğin dava açılış masrafı, keşif masrafı, bilirkişi masrafları yani bütün bu masrafları davacı ilk olarak kendisi yatırmalıdır. Daha sonra yani satış yapıldıktan sonra ise yapmış olduğu bu masraflar hissedarlara eşit olarak paylaştırılacaktır. Dolayısıyla davacının yapmış olduğu bu masraflar, bütün hissedarlara paylaştırılacaktır.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Avukatlık Ücretleri Nasıldır?
İzale-i şüyu davaları zor, teknik ve karmaşık dava türlerindendir. Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan bu davaların avukatlık ücretleri, avukatınızla yapacağınız yüzdesel anlaşmaya göre değişiklik gösterecektir. Hukuk büromuzda güncel Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi baz alınmaktadır. Buna göre satış sonucunda elde edilecek olan miktarın belirli yüzdeleri oranında (genellikle %10-%15 aralığında olmaktadır.) avukatlık ücreti tahsil edilmektedir. Örneğin satış sonucunda bir taşınmazın değeri 100.000 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda %15 avukatlık ücreti yani 15.000 TL avukatlık ücreti alınacaktır. Avukatlık ücreti, devlete ödenen harç ve masraflardan hariçtir. Hukuk büromuzun bu tür davalarda çalışma şekli dava sonunda satış sonucunda elde edilecek olan meblağın %15’inin avukatlık ücreti olarak alınmasıdır.
Sizinle nasıl iletişim kurabilirim?
Eğer sizler de izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası açmayı düşünüyorsanız hukuk büromuzun telefon numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz. 0850 305 53 19 numaralı hattımızı arayarak detaylı bilgiye ulaşabilir veya ofisimize randevu alarak gelebilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN