+90 501 073 77 12

Çorum İş Davalarına Bakan Avukat

Çorum İş Davalarına Bakan Avukat

Çorum İş Davalarına Bakan Avukat… Hukuk büromuz Çorum ve bütün ilçelerinde İş Hukuku alanında hizmet vermektedir. Çorum, özellikle sanayi alanında gelişmiş olmasının yanında günden güne artan fabrikalar ve hizmet gösteren şirketler ile gün geçtikçe daha da büyümeye ve ülke ekonomisine katkılar yapmaya devam eden şehirler arasındadır. Ancak her şehirde olduğu gibi şehrimizde de zaman zaman işçi – işveren uyuşmazlıkları ortaya çıkabilmekte ve bu noktada insanlar Çorum iş davalarına bakan avukat arayışına girebilmektedirler. Özellikle işçi haklarının savunulması, kıdem tazminatı, fazla mesai ücretleri, ihbar tazminatı, ulusal ve milli bayramlarda verilmesi gereken ücretler, yıllık izin ücreti alacakları yani kısacası bir işçi işveren ilişkisinde aklınıza ne geliyorsa bunların hepsi iş davalarına konu edilebilmektedir. İş Hukuku, dikkatli bir şekilde takip edilmesi gereken ve davaların en başından en sonuna kadar titizlikle üzerinde durulması gereken bir hukuk dalıdır. Bu nedenle Çorum’da hizmet veren hukuk büromuz 2019 yılından bugüne kadar pek çok İş Hukuku alanında müvekkillerine en iyi çözümleri sunmayı amaçlamış olan hukuk bürosudur. Dilerseniz şimdi sizlerle İş Hukuku alanında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklar ile ilgili birkaç önemli hususa değinelim.

Çorum Kıdem Tazminatı Avukatı

Kıdem tazminatı, bir çalışanın çalışmış olduğu süre boyunca işyerinde çalıştıktan sonra, iş sözleşmesinin mevzuatta sayılı bazı nedenlerle sona ermesi durumunda işveren tarafından kendisine ödenen bir tazminatı olup işçilerin iş uyuşmazlığına ilişkin davalarda en çok talep ettiği tazminat kalemleri arasında yer almaktadır. Kıdem tazminatı alabilmek için mevcut iş yerinde en az 1 yıllık çalışma gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir. Örneğin bir yıldan az 11 ay çalıştıysanız bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmanız mümkün olmayacaktır. Kıdem tazminatı için haksız bir şekilde işten çıkarılmanız veya haklı nedenleriniz (mobbing, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, sendikal haklarınızın engellenmeye çalışılması gibi) olup da bunu mahkeme huzurunda kanıtlamanız gerekmektedir.

Kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz için şu sebeplerin bulunuyor olması gerekmektedir.

  • En az 1 yıl aynı işyerinde çalışmış olmak
  • İşveren tarafından haksız nedenle işten çıkarılmak
  • Çalışanın kendi isteğiyle işten ayrılması ancak haklı bir sebebinin olması
  • Askerlik nedeniyle işten ayrılma
  • Emeklilik veya yaşlılık aylığına hak kazanma
  • Kadın çalışanların evlilik nedeniyle işten ayrılması (1 yıllık süre var)
  • Çalışanın vefat etmesi (mirasçıları tarafından)

Yukarıdaki şartlardan en az birinin sağlanmış olması kıdem tazminatına hak kazanmak için yeterlidir. Uygulamada işverenler kendilerini haklı çıkarmak için ve özellikle kıdem tazminatını engellemek için işçiye çeşitli ihtarnameler gönderebiliyorlar veya farklı iş kodları vererek işten çıkartabiliyorlar. Ancak bunların kıdem tazminatı alınmasına hiçbir etkisi yoktur, yeter ki mahkeme huzurunda kanıtlanabilsin.

Çorum İhbar Tazminatı Avukatı

İhbar tazminatı ise iş sözleşmesini sonlandıran tarafın diğer tarafa önceden haber vermeksizin sona erdirmesi ya da kanunda belirtilen ihbar sürelerine uymadan daha erken sona erdirmesi durumunda gündeme gelebilir. Yargıtay kararlarını incelediğimizde eğer somut olayda mobbing var ise bu durumda da ihbar tazminatına hak kazanılabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla her olayın kendi içerisinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer işveren veya işçi kanuni sürelere uymadan karşı tarafın iş akdini sonlandırırsa bu durumda diğer taraf ihbar tazminatı istemeye hak kazanacaktır.

Diğer İşçi Alacakları (Fazla Mesai Ücretleri, Yıllık İzin Ücretleri, Bayram Ücretleri)

Yukarıda kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı bölümünde sıralamış olduğumuz alacak kalemlerinin haricinde işçilerin fazla mesai ücretleri, yıllık izin ücretleri, bayram ücretleri gibi alacakları da tazminat konusu edilebilmektedir. Hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti, ulusal bayram ve resmi tatil ücreti, asgari geçim indirimi (AGİ), prim alacakları, ikramiye alacakları, yol ve yemek yardımı, sosyal haklar, maaş alacakları kısacası iş hayatında aklınıza gelen bütün alacaklarınız eksik ödendiğinden bahisle dava konusu edilebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp