Boşanma Davasında Sunulabilecek Deliller
Boşanma Davasında Sunulabilecek Deliller… Günümüzde maalesef boşanma davalarının sayısı hızla artmaktadır. Her geçen gün yeni boşanma davaları açılmaktadır ve Aile Mahkemelerine büyük yük düşmektedir. Bu sayfamızda boşanma davasında sunulabilecek deliller hakkında Av. Buğra YILDIZ tarafından yapılan değerlendirme çalışmasına yer verdik.
1.) Tanık Beyanları: Boşanma davasında mahkemenin delil olarak değerlendirebileceği hususların en başında tanık beyanları gelmektedir. Bilindiği gibi evlilik süresince aileler aynı ortak konutta yaşamaktadır. Bu sebeplerle aile içerisinde yaşanan olayları en iyi gözlemleyenler arasında şüphesiz ki ev içerisinde yaşayan hane halkı yer almaktadır. Bu durumda yaş faktörü oldukça önemli bir husustur. Örneğin bir evlilik birliği içerisinden doğan 6 yaşındaki çocuğun beyanlarıyla 19 yaşındaki genç birisinin yapacağı beyanlar mahkeme açısından değerlendirme yapılırken elbette sonuç açısından farklılıklar doğuracaktır. Ancak burada hakimin yapacağı değerlendirmede delillerin gerçeğin ortaya çıkarılması açısından yeterli olduğunun da tatmin edilecek seviyede olması gerekmektedir. Çünkü delillerin tatmin edilebilir seviyede olmaması durumunda ilgili delile başvurulamaz veya mahkeme tarafından o delilin delil olarak kullanılması uygun bulunmaz. Bu nedenle tanık delillerinin hür bir iradeyle yapılması önemlidir. Bu noktada az önceki örneğimizde de olduğu gibi 6 yaşındaki bir çocuğun mahkemede söyleyeceği sözlerle 19 yaşındaki genç bir kızın tanık olarak söyleyeceği ifadeler açısından 19 yaşındaki gencin tanık olarak söyleyeceği ifade daha fazla inandırıcı olacaktır. Bu noktada 6 yaşındaki çocuğun velayeti kimdeyse onun o çocuğu baskı altına alabilme ihtimali hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle kişisel görüş olarak tanık beyanlarının tek başına yeterli bir delil oluşturmasını pek uygun bulmamaktayız. Diğer delillerle beraber güçlendirilirse o zaman delil niteliği güçlenecektir.
2.) Yazılı Belgeler: Burada çok dikkatli bir ayrımın yapılması gerekmektedir. Özellikle evlilik birliği devam ederken eşlerin bir başka kişiyle mesajlaşması ve buna benzer durumların tespiti için kullanılan ekran görüntülerinin TCK maddeleri gereğince suç oluşturmaması gerekmektedir. Çünkü hukuka aykırı delil, delil olarak kullanılamayacaktır. Bu noktada farklı Yargıtay kararları da mevcuttur. Peki bu noktada hukuka uygun delilin nelerden oluştuğu konusuna da değinmek gerekir. Örneğin size doğrudan gönderilen Whatsapp yazışması yani sizin bir başkasıyla yapmış olduğunuz mesajlaşmalarda hakaret, tehdit vb hususlar söz konusuysa bu durumda bunları delil olarak kullanabilirsiniz. Ama diyelim ki eşinizin bir başkasıyla Whatsapp yazışmalarını gördünüz. Bunu kullanmanız mümkün değildir. Çünkü bu durumda söz konusu delil hukuka aykırılık teşkil eder. Bu durumu avukatınızla beraber değerlendirmeniz gerekir çünkü bu tarz delillerin TCK’ya göre suç unsuru olup olmadığını üzerinde dikkatli bir çalışma yapılması gerekmektedir.
3.) Sağlık Raporu: Evlilik birliği çerçevesinde meydana gelen fiziksel şiddet olaylarında hastahane raporları büyük önem taşımaktadır. Evlilik birliği çerçevesinde bir eşin diğerine şiddet uygulaması durumunda bunun sağlık raporuyla kanıtlanması mahkeme açısından önemli bir delil oluşturmaktadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta ise fiziksel şiddetin meydana geldiği süre sonrasında hemen sağlık raporunun alınması gerektiğidir. Örneğin olayın ardından 5 gün sonra alacağınız sağlık raporu ne denli inandırıcı olabilecektir? Olayın oluşum şekli itibariyle hızlıca sağlık raporunu almanız gerekir.
4.) SMS, Fotoğraflar, Herkese açık bir şekilde paylaşılmış olan Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, bilirkişi beyanları, kamera görüntüleri gibi argümanlar da olayın niteliğine ve hukuka uygun olduğu ölçüde boşanma davalarında kullanılabilecektir.
Her boşanma davasında ele alınabilecek deliller farklılık yaratır. Bu nedenle avukatınıza danışarak hukuka uygun delillerin neler olduğu noktasını iyi bir şekilde incelemeniz ve hukuka uygun noktaları tespit ederek boşanma davasında ileri sürmenizde fayda olacaktır.
NOT: Burada paylaşılan bilgiler tamamen kişisel görüş niteliğindedir ve hiçbir dava dosyasına sunulamaz, davalarda kullanılamaz ve herhangi bir ortamda çoğaltılamaz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN