+90 501 073 77 12

Boşanma Davasında Islah Nedir ? Her Davada Gerekir Mi?

Boşanma Davasında Islah Nedir ? Her Davada Gerekir Mi?

Boşanma Davasında Islah Nedir ? Her Davada Gerekir Mi?… Islah, bir davada ileri sürülen hususların mahkemeye sonradan verilecek dilekçe ile değiştirilmesi demektir. HMK’da ıslah müessesesine bir davada yalnızca bir kere başvurulabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle ıslah dilekçesi vermeden önce derin bir araştırma yapmak gerekecektir. Boşanma davalarında genel olarak bakıldığında daha çok ziynet eşyalarına ilişkin davalarda ıslah dilekçesi verildiği görülmektedir. Bilindiği üzere konusu malvarlığına ilişkin davalarda genellikle açılışta daha düşük harç ödemek için ıslah müessesesine başvurulur. Islah müessesesinin malvarlığına ilişkin davalarda aslında temel amacı belirsiz olan bir alacağı belirli hale getirmektir. Örneğin bir evlilik birliğinde dava değeri olarak ziynet eşyaların değeri 100 TL belirlenmişse bu durum ıslah dilekçesi ile bilirkişi raporu sonucunda belirlenen miktara artırılarak 250.000 TL’ye çıkarılabilir. Islah harcı ise 100 TL olarak açılan bir davada 249.900 TL üzerinden ödenmelidir.  Bu sayede dava konusu değiştirilmekte ve ortaya çıkan miktar artırılmaktadır. Olası hataların önüne geçilmektedir. Boşanma davasında ıslah müessesesinin genel ve yaygın kullanımı bu şekildedir.

Her davada ıslah gerekmez. Örneğin boşanma davalarında tazminata ilişkin konularda ıslah gerekmez ama ziynet eşyalarına ilişkin bir durum varsa ve ortada belirsiz bir alacak varsa bu durumda ıslah gerekebilir. Yine kişisel eşyaların geri iadesi istenmişse ve şayet geri iadesi mümkün değilse parasal karşılığı talep edilebilir ve bu durum da bilirkişi raporu sonucunda çıkacağı için ıslah yoluna başvurmak gerekecektir. Islah her dava için ayrı değerlendirilmelidir. Örneğin ticari ilişkiden doğan davalarda ıslah ilişkisine başvurulup başvurulmayacağı her olay için farklı değerlendirilmelidir. Nitekim belirsiz alacak davalarında genel olarak sonradan harç tamamlanarak ıslah dilekçesine başvurulabilmektedir. Bu durum ile ilgili çok fazla örnek vermek mümkün olacağından hepsini bu yazımızda belirtmemiz mümkün olmamaktadır. Eğer yorum kısmına yorum olarak sorularınızı sorarsanız bu durumda sizlere yardımcı olabiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM

  1. alperen dedi ki:

    Merhaba; Paylaştığınız bilgiler çok verimli, teşekkür ederim.

  2. Sabit küçük dedi ki:

    boşanma davama bakan avukat göründüğü gibi çıkmadığı için dosyami başka av.gosterdim biti dedi dilekçeyi yanlış temele oturtmuş, biri dedi ıslah dilekçesi yazmak lazım ıslah dilekçesi ne demek, her biri birsey söylüyor kime guvenecegimi bilemiyorum ıslah dilekçesi ne demek, boşanma davasında dilekçede nelere dikkat edilmelidir yardımcı olursanız çok sevinirim

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp