+90 501 073 77 12

Bir Yıl Geçmeden Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır Mı?

Bir Yıl Geçmeden Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır Mı?

Bir Yıl Geçmeden Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır Mı?… Evlilik birliği üzerinden henüz 1 yıl geçmediyse fakat eşler kendi aralarında anlaşarak boşanmak istiyorlarsa çekişmeli boşanma davası açmaları gerekmektedir. Öncelikle çekişmeli boşanma davası açılmalı, tarafların kusurları ve delilleri belirtilmelidir. Çekişmeli boşanma davası dilekçelerinde mutlaka tanık listesi de dava dilekçenize ek olarak verilmelidir. Bütün bunlar teknik konular olması nedeniyle ve ileride olumsuz sonuçlara yer vermemek adına mutlaka bir boşanma avukatı aracılığıyla dosyanızın takip ettirilmesi ve davanızın açılmasını önermekteyiz. Evlilik birliği üzerinden bir yıl geçmeden anlaşmalı boşanma davası açılır mı ? diye soracak olursanız bu durumda öncelikle çekişmeli boşanma davası açılması gerekir ve ardından mahkemeler genel olarak 2 şahit istemektedirler. 2 şahit dinleterek her konuda anlaştığınızı belirtip her ne kadar çekişmeli olsa da protokolde yer alan şartları kabul ettiğinizi ileri sürerseniz bu durumda hakim her iki tarafın da kabul etmesi durumunda boşanmanıza karar verecektir.

Türk Medeni Kanununa göre anlaşmalı boşanma davası açmak için evlilik birliğinin kurulmasından itibaren en az 1 yıl sürenin geçmiş olması gerekmektedir. Fakat uygulamada ilk celsede boşanma olarak da adlandırılan bu yöntem ile taraflar boşanma ve ferileri gibi bütün konularda anlaştıkları takdirde ve evlilik birliğinin artık çekilmez hale geldiğini de şahitlerle ispat ettikleri takdirde bir yıl geçmeden de anlaşmalı boşanma davası açmaları mümkündür fakat bu davanın hukuki nitelendirmesi anlaşmalı değil çekişmeli olarak geçmektedir. Ancak anlaşmalı boşanmadan da herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Sadece izlenecek usul farklıdır. Bu konuda mutlaka bir avukattan destek alınmasını önermekteyiz. Nitekim hazırlanacak olan protokolde ayrıntılı olarak haklarınız belirtilmediğinde ileride sıkıntı yaşamanız mümkün olabilecektir.

Boşandığım kişiyle sonradan tekrar evlenebilir miyim?

Boşanma ciddi bir müessesedir. Dolayısıyla taraflar boşanmaya karar verirken iki üç kere sonuçlarını düşünmek zorundadır. Ancak elbette boşandığınız kişiyle tekrar evlilik yapabilmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Bu durumda kadınlar için bekleme süresi de uygulanmamaktadır. Ancak kadın, başka bir kişiyle evlenmek istiyorsa iddet süresi olan 300 gün beklemek zorundadır. Yani ayrıldıktan 300 gün geçmesi lazımdır. Veya iddet müddetinin kaldırılması davası açarak mahkemece herhangi bir hamilelik riskinin bulunmadığına dair karar getirdiğinde tekrardan yeniden evlilik yapma imkanına kavuşacaktır.

Bir avukattan destek almam gerekir mi?

Boşanma sürecinizin hak kayıplarına mahal vermeksizin yönetilebilmesi için mutlaka avukattan hukuksal yardım alınmasını talep etmekteyiz. Bu noktada avukatlık büroları dava takibi, protokol hazırlanması, duruşmalara katılma gibi konularda hukuki destek sunabilmekte ve bütün bu adımları kolaylıkla tamamlamaktadır.

Her iki tarafın bizzat duruşmaya gelmesi gerekir mi?

Anlaşmalı boşanma davalarında kural olarak her iki tarafın da duruşmaya katılması gerekmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davalarında kişinin eğer avukatı var ise kendisinin katılmasına gerek yoktur. Fakat çekişmeliden anlaşmalıya dönen boşanma davalarında bizler yine de tarafların mutlaka belirtilen duruşmaya gelmelerini önermekteyiz. Nitekim davanın özü çekişmeli olsa da protokol sunulmasıyla birlikte anlaşmalı olacağından davanın taraflarının da gelerek iradelerini mahkeme huzurunda gerçekleştirmesi önemlidir. Bazı hakimler bunu özellikle istemektedirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp