+90 501 073 77 12

Boşanma Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boşanma Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aile içerisinde geçimsizlik olması ve mevcut aile birliğinde kopukluk yaşanmasının en temel sonuçlarından birisi boşanmadır. Boşanma, her iki tarafın ya da tek tarafın artık bu evlilik birliğini sürdürmek istemediği anlamına gelmektedir. Dolayısıyla boşanma davalarında dikkat edilmesi gereken hususlar özellikle nafaka ve maddi, manevi tazminat yani kusur oranlarıdır. Boşanma davasını değerlendiren hakim öncelikle dosyada usulen açılmış olan davayı inceleyecektir. Örneğin çekişmeli bir boşanma davasında tarafların zamanında dilekçelerini sunmuş olup olmaması, avansların eksiksiz bir şekilde yatırılması, davanın doğru kişiye yöneltilmiş olması, nafaka konusunda anlaşmazlık varsa bu anlaşmazlıkların nasıl çözülebileceği gibi hususları değerlendirir.

  • Kusur Değerlendirmesi: Eğer çekişmeli bir boşanma davası açıldıysa bu durumda hakimin yapması gereken şey öncelikle kusur oranlarını değerlendirmek olacaktır. Hangi tarafın bu evlilik birliğinin sona ermesinde kusuru daha fazla onu öncelikle tespit etmek gerekecektir. Bunun için de hakim gerekirse ortak velayet sahibi olunan çocuklara, aynı evde yaşayan diğer kişilere çeşitli sorular sorabilir. Yani tanık dinleyebilir. Ayrıca bu noktada taraflar hakimi aydınlatıcı bilgi ve belgeler gösterebilir. Ancak bu bilgi ve belgelerin hukuka uygun yollarla elde edilmiş olması çok büyük önem taşımaktadır. Bu konuda elinizdeki belgelerin hukuka uygun mu yoksa hukuka aykırı delil mi olduğunun tespitini avukatınızla yapabilirsiniz. Çünkü boşanma davaları özel davalardır. Her boşanma davası içerisindeki olaylar farklılık arz etmektedir. Dolayısıyla kusurun karşı tarafa yükletilebilmesi için üzerinde mutlaka hukuksal bir çalışma yapılması önerilmektedir.
  • Aldatma Nedenli Boşanma Davalarında: Bu tarz boşanma davalarında hakim, davacı veya davalılara iddialarını kanıtlamaları için birtakım sorular yöneltebilir ve aynı zamanda ortada hukuka uygun delilleri mevcut ise bunları mahkemeye sunmalarını isteyebilir. Bu bilgi ve belgeleri sunan tarafların hukuksal olarak kusur oranları hesaplanır ve hangi tarafın kusuru olduğuna karar verilir. Bu bakımdan kusur oranlarının saptanması maddi ve manevi tazminat açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.
  • Diğer Boşanma Davalarında İspat: Hukuken açmış olduğunuz bir boşanma davası sadece aldatma ile sınırlı olmayabilir. Örneğin evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle ya da akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açmış olabilirsiniz. Bu durumda mutlaka mahkeme nezdinde iddianızı kanıtlamanız gerekecektir. Ayrıca bu iddianızı kanıtlarken mahkemeye mutlaka hukuka uygun deliller sunmanız gerekecektir. Zira burada hukuka aykırı bir delil sunduğunuzda mahkeme o delili yokmuş gibi değerlendirebilecektir.
  • Anlaşmalı Boşanma Davalarında: Bu tarz davalar aslında kolay gibi görülse de gerçekten her iki tarafın istedikleri dava sürecinin sonuna kadar farklı olabilmektedir. Çünkü maalesef günümüzde boşanma davalarında duruşma tarihleri 4-5 ay sonraya verilebilmektedir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokolü imzalanmasına rağmen mahkeme aşamasına geçilmesine kadar pek çok değişiklik gözlenebilmektedir. Hakim öncelikle duruşmada tarafları dinleyecek ve anlaşma protokolü imzaladıklarını, buna bir itirazlarının olup olmadığını soracaklardır. Tekrar tarafları sulh olmaya davet edecektir. Eğer tarafların sulh olmayacağı anlaşılırsa tarafların boşanmasına karar verilecektir. Anlaşmalı boşanma davalarında velayet konusunda anlaşılmış olsa bile sonradan açılacak olan velayet davasıyla eğer ikna edici deliller var ise mahkemeden velayet noktasında değişiklik yapılması istenebilecektir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz noktalar haricinde sorularınız mevcut ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp