Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?
Araç değer kaybı başvurusu ve akabinde açılacak olan davalarda herhangi bir hak kaybına mahal vermemek için bir avukat yardımından faydalanmanız tavsiye edilir.
Genel olarak bakıldığında trafik kazası sonucunda aracınız hasar gördüğünde karşı tarafın (kusurlu) sigortası bu hasarı karşılar ve konu bu şekilde kapanmış olur. Ancak burada unutulan bir husus mevcuttur o da araçta meydana gelen değer kaybıdır. Bunun yanında aynı zamanda aracınızı servise bıraktığınız yani kullanamadığınız süre boyunca “kazanç kaybı” denilen giderler de mevcuttur.
Araç Değer Kaybı Nedir ?
Trafik kazası sonucunda aracın tamiratı için yapılan giderler sigorta tarafından karşılanır. Ancak unutulan bir husus mevcuttur ki bu araç öncesine göre değer kaybetmiştir. Nitekim araç “kazalı” duruma düşmüş ve ikinci el piyasasında da değer kaybına uğramıştır. Araç değer kaybı da aracın ikinci el piyasasında oluşan bu değer kaybını ifade etmektedir. Trafik kazasında her iki taraf da kusurluysa, mağdur olan taraf kusur oranına göre değer kaybı tazminatını alamayabilir ya da kusur oranına göre eksik alır.
#Sigortalar, değer kaybını talep edilmedikçe karşılamazlar. Bu nedenle bir avukat yardımından yararlanmanızı öneririz. Hukuk büromuz, araç değer kaybı ile ilgili konularda hizmet vermektedir.
Konuya ilişkin olarak bir örnek vermek gerekirse 200.000 TL’lik bir araç, kaza sonrasında 50.000 TL’ye düşmüştür. Ancak bu araç aynı zamanda %25 kusurludur. Bu durumda toplam zarardan (50.000 TL) kusur oranı çıkartılır ve 37.500 TL ödenir. Nitekim %25 kusur olması nedeniyle 12.500 liralık kusuru düşülecek ve dolayısıyla 50.000-12.500 TL = 37.500 TL kendisine ödenecektir.
Araç Değer Kaybı Davası Kimlere Karşı Açılabilir ?
# Sigorta şirketlerine karşı açılabilir. (Öncelikli olarak karşı tarafın kusuru baz alınarak karşı tarafın sigortasından)
# Aracın sahibine karşı açılabilir.
# Araç sürücüsüne karşı açılabilir.
Yukarıda saydıklarımız müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları için mağdur olan taraf, istediğine karşı dava açabilir. Genellikle uygulamada yapılan aracın sigortasına dava açmaktır.
Araç Değer Kaybı Zamanaşımı Süreleri
Araç değer kaybına ilişkin dava açmak için olaydan en fazla 2 yıl içinde dava açmak gerekmektedir. Bu sürelerden sonra dava açılırsa, dava zamanaşımı nedeniyle reddedilecektir.
Araç Değer Kaybının Talep Edilemeyeceği Durumlar
# Olay tarihinden itibaren 2 yıl geçtiyse,
# Kaza tek taraflı meydana geldiyse,
# Aracı değer kaybeden sürücü %100 kusurlu ise araç değer kaybı tazminatı talep edemez.
Ayrıca aracın hasar almış olduğu bölge, olaydan evvel yani önceden de hasar aldıysa araç değer kaybı tazminatı talep edemeyebilir, bunun için tramer kayıtlarına bakmak gerekiyor.
Araç Değer Kaybını Talep Etmek için Herhangi Bir Kilometre veya Yaş Sınırı Bulunuyor Mu?
01.04.2020 tarihinde yayınlanan genelgeye göre böyle bir sınırlama bulunmamaktadır.
Yabancı Plakalı Aracımın Değer Kaybını Talep Edebilir Miyim?
01.04.2020 tarihinde yayınlanan genelgeye göre yabancı plakalı araçların ülkemizde yaşadığı trafik kazalarında araç değer kaybı talep edilemeyecektir.
Aracın Değer Kaybı Hesabı Nasıl Yapılır ?
Aracın değer kaybı hesaplanırken şu hususlara dikkat edilmektedir.
1.) Aracın yaşı, markası, modeli, kazadan önceki ve sonraki rayiç değeri
2.) Onarımın özel serviste mi yoksa aracın yetkili servisinde mi yapıldığı
3.) Hasarı gidermek için yapılan işlemin özelliği
4.) Kaç parçasının hasar gördüğü
5.) Aracın kişisel kullanım için mi yoksa ticari kullanım için mi olduğu
6.) Araç çok kullanılmış mı?
7.) Hasarın boyutu
8.) Aracın onarımının maliyeti
# Genel olarak bakıldığında, kaskolar, araçtaki değer kaybını karşılamaz ancak eğer kaskoda özel hüküm var ise karşılarlar.
Sigortaya Başvuru için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Sigortaya başvuru esnasında sigorta şirketlerinin genel olarak sizden istediği belgeler şöyle sıralanmıştır.
1.) Trafik kazasına ilişkin olay anında tutulan trafik kaza tutanağı
2.) Savcılık ifade tutanağı (Karakol)
3.) Mağdur araca ait ruhsat
4.) Mağdur aracın kaza anında çekilmiş fotoğrafları
Sigortaya bu belgelerle başvurduğumuzda sigorta talebimizi uygun görürse 8 gün içinde ödeme yapması gerekmektedir.
Sigorta şirketi eksik veya hiç ödeme yapmadıysa bu durumda başvurulacak yöntem nedir?
Her şeyden önce sigortaya karşı dava açabilmek için mutlaka sigortaya yazılı bir başvuru yapılması gerekmektedir. Sigortadan beklenilen şekilde ödeme alınmazsa ya da sigorta şirketi beklenenin çok altında ödeme yaparsa bu durumda diğer yollara başvurulabilecektir. Bu durumda ister mahkeme yoluna ister Sigorta Tahkim Komisyonu yoluna başvurulabilecektir. Sigorta Tahkim Komisyonunda arabuluculuğa başvuru zorunlu değildir.
“Kazanç Kaybı” nı kimlerden talep edebilirim ?
Kazanç kaybı, sigortalar tarafından ödenmez. Bu durumda yapılacak olan işlem ise kusurlu araç sahibine ve araç sürücüsüne karşı dava açarak “kazanç kaybı” talep edilmelidir. Ayrıca “kazanç kaybı” için açılacak davalarda ise yapılan giderlerin belgelendirilmesi gerekir. Araç maliki ise karşılamış olduğu bu zararı, kusuru oranında araç sürücüsüne rücu edebilmektedir.
Sigortaya başvuru ve araç değer kaybı davası gibi konularda bilgi almak ve başvuru işlemleriniz için 0501 073 77 12 numaralı ofis telefonumuzu arayabilirsiniz.
Araç değer kaybı hesaplama sayfamız için linke tıklayabilirsiniz.
çok aydınlatıcı bir yazı olmuş emeğinize sağlık
verdiğiniz bilgiler için tesekkur ederim
verdiğiniz bilgilere göre insanlar arac deger kaybını hesaplamayı yapabilecekler
Açıkçası bu değer kaybı konusunda beni de telefonla arıyorlar ,ama avukat aracılığıyla başvurmam gerektiğini sizden öğreniyorum Çok teşekkür ederim
işinizi gerçekten en iyi şekilde yapıyorsunuz tebrik ederim
Açıkçası bu değer kaybı konusunda beni de telefonla arıyorlar ama avukat aracılığıyla başvurmam gerektiğini sizden öğreniyorum çok teşekkür ederim.
Araç değer kaybı merak ettiğim konuların başında geliyordu kaliteli ve sağlam bilgilerin bol olduğu çok güzel bir makale olmuş tebrikler
2018 model yaklaşık olarak 60.000 kilometrede olan aracıma kırmızı ışıkta durmayan bir araç çarptı. Bunun sonucunda sigorta şirketine başvuruda bulundum ama sigorta şirketi cevap vermedi ve ödeme yapmadı. Şimdi süreci nasıl ilerleteceğiz?