+90 501 073 77 12

Boşanmada Mal Paylaşım (Mal Rejimi) Davası

Boşanmada Mal Paylaşım (Mal Rejimi) Davası

Boşanmada Mal Paylaşım Davası… Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki boşanma davalarında boşanma süreci ile birlikte mal paylaşım davası sonuca bağlanmaz. Mal paylaşım davalarının sonuca bağlanması için boşanma davasının kesinleşmiş olması gerekir. Yani istinaf ve var ise Yargıtay yollarının kesinleşmesi ve akabinde dosyanın tefrik edilerek mal paylaşım davasına geçilmesi gerekmektedir. Mal paylaşımı dediğimizde evlilik birliği içerisinde satın alınan taşınır ve taşınmazlar aklımıza gelmektedir. Miras yoluyla geçmiş veya miras olmasa bile ana babadan geçmiş olan taşınır ve taşınmazlar üzerinde herhangi bir mal paylaşımı yapılmaz.

Mal Paylaşım Davası Ne Zaman Açılır?

Boşanma davalarında mal paylaşım davası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun vermiş olduğu karara göre boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içerisinde açılabilir. Eğer boşanma davasında hem boşanmayı hem de mal paylaşımını isterseniz hakim dosyaları ayıracak ve her iki dosyayı da ayrı ayrı karara bağlayacaktır. Ancak hakim karar verirken öncelikle boşanma davasının kesinleşmiş olmasına bakacaktır. Örnek vermek gerekirse boşanma süreci devam ederken böyle bir davanın açılması halinde bekletici mesele yapılmaz ise mahkemece gereksiz yere dosya üzerinden inceleme yapılma ihtimali mevcuttur. Çünkü eğer boşanma davası reddedilirse bu durumda mal paylaşım davası için de yapılacak olan araştırmalar boşa gidecektir. Bu yüzden mahkemeler öncelikle boşanma davasının kesinleşmesini bekleyecek ve ardından mal paylaşım davasını sonuca bağlayacaktır. Mal paylaşım davası boşanma davası ne zaman açılır sorusuna bu bilgiler ışığında gerek boşanma davası ile gerekse boşanma davasından sonra açılabileceğini, ancak boşanma davası bitmeden bu davaya geçilemeyeceğini belirtmemiz gerekecektir.

Mal Paylaşım Davası

Mal Paylaşım Davası Kaç Yıl Sürer?

Mal paylaşım davası boşanma davanız bittikten sonra genellikle 1-2 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Mahkemece boşanma davası bittikten sonra karara bağlanacağından sıfırdan bir dava olarak inceleneceğinden burada da gerekli görülmesi halinde tanık beyanlarına tekrardan başvurulabilecektir. Tanık beyanlarına başvurulması halinde tanık sayısına göre mal paylaşım davası uzayabilecektir. Ancak genelde boşanma davalarında zaten tanıklar dinlendiği için mahkemeler tekrardan mal paylaşım davası için de tanık dinlemeyi gerekli görmemektedir. Bu durum tamamen hakimin takdirine bağlı olup hakim mevcut delillerle karar vermeyi yeterli görürse tekrardan tanık dinlenmesine gerek olmadığına da karar verebilecektir.

Mal Paylaşım Davasında Yetkili Mahkeme

Mal paylaşım davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup yetkili mahkeme ise aşağıda maddeler halinde sayılmış olup bu kural kesin yetkiyle sınırlandırılmamıştır. Nitekim mal paylaşım davalarında karşı taraf herhangi bir yetki itirazı ileri sürmezse hangi yetkili mahkemede açılmış ise o mahkemede devam edecektir.

  • Eşlerden birisi vefat etmiş ise ölenin son ikamet ettiği yerdeki mahkeme yetkilidir.
  • Evlilik birliği sona ermişse veya boşanma davası devam ediyorsa hangi mahkeme boşanma davasına bakıyorsa bu durumda o mahkeme mal paylaşım davasına bakmaya da yetkilidir.
  • Yukarıdaki durumlar haricinde özel bir durum oluşmuşsa davalı eşin ikamet ettiği yerdeki mahkeme yetkilidir.

Mal Paylaşım Davası Avukatlık Ücreti

Mal paylaşım davalarında avukatlık ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre taşınır ve taşınmaz malların toplam değeri üzerinden belirlenmektedir. Her avukat, müvekkili ile özel sözleşme yapabilir ancak taban fiyatlar açısından Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine bağlı kalmak zorundadır. Buna göre 2025 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre aşağıdaki tablo sizlere ipucu verecektir.

Mal Paylaşım Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

Tarafların malvarlığını etkileyen dava oldukları için mal paylaşım davası kesinleşmeden icraya konulabilir. Yerel mahkemenin vermiş olduğu karar akabinde herhangi bir bekleme süreci bulunmaz. İcra takibi neticesinde karşı taraf ödeme yaparsa tehir-i icra talebinde bulunarak karşı tarafın istinaf veya Yargıtay yoluna gitmesi mümkündür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

  1. Ayla dedi ki:

    İyi günler mal paylasim davaları iki taraf için de çok önemli çoğu zaman bilgisiz olunca kavgalara da sebep olabiliyor makale icin çok teşekkürler

BİR YORUM YAZIN

Bizi ArayınWhatsapp