Araç Değer Kaybı Davalarında Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Araç Değer Kaybı Davalarında Arabuluculuk Süreci Zorunlu Mu?… Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında mağdur araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kayıplarının önüne geçilmesi için araç değer kaybı davası açılabilmekte ve mahkemece görevlendirilen bilirkişi incelemesi neticesinde araç değer kaybı davaları sonuçlandırılmakta ve bu sayede araç sahiplerinin aracında meydana gelen değer kayıplarının giderilmesine çalışılmaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Açısından
Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılacak olan araç değer kaybı başvurularında herhangi bir arabuluculuk süreci zorunlu bulunmuyor. Ancak mutlaka karşı tarafın sigorta şirketine ihtarname çekmeli ve süre vermelisiniz. Ayrıca buna ilişkin belgeleri de mutlaka saklamalısınız. Nitekim, başvuru sayfasında yükleyeceğiniz evraklarda sigorta şirketine çekilen ihtarnameye ilişkin elinizde kanıt mahiyetinde belgelerin olması istenmektedir. Buna ilişkin olarak iadeli taahhütlü posta üzerinden göndereceğiniz için elinizde gönderi belgesi ve yine gönderi takip numarası üzerinden alacağınız çıktıyı başvuru sayfasına göndermeniz önem taşımaktadır. KEP ile de sigorta şirketine ihtarname çekebilmeniz mümkündür ancak en garanti yöntem iadeli taahhütlü posta aracılığıyla gönderilmesidir. Çekeceğiniz ihtarnamede 15 gün içerisinde ödenmesi belirtilmeli ve diğer hususlara yer verilmelidir.
Hukuk Mahkemeleri Açısından
Araç değer kaybı davalarında arabuluculuk süreci zorunlu ancak Sigorta Tahkim Komisyonu başvurularında arabuluculuk süreci zorunlu değildir. Araç değer kaybı davası açmaya karar verdiyseniz ve bunu normal hukuk mahkemelerinde gerçekleştirecekseniz başvuru yapmadan önce mutlaka arabuluculuk sürecine başvurmanız gerekmektedir. Arabuluculuk sürecine başvurmadan davayı açarsanız başvurunuz usulden reddedilecektir. Bu nedenle bizler daha çok Sigorta Tahkim Komisyonu aracılığıyla başvuru yapmanızı tavsiye etmekteyiz. Nitekim Sigorta Tahkim Komisyonu da normal mahkemeler gibi kesin kararlar verebilmektedir ve süreci çok daha kısa sürede sonuçlandırmaktadır. Başvurudan itibaren 4-8 ay aralığında sonuç alabilmeniz mümkün olup Sigorta Tahkim Komisyonu tercihinin süreler açısından daha makul olduğu kanaatindeyiz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN